‎⁨طرح استفاده از ازن در قارچ⁩

admin
232
‎⁨طرح استفاده از ازن در قارچ⁩

کاربرد ازن در پرورش قارچ :

در مراکز پرورش قارچ به دليل وجود جريان هوا، بارگيری های مکرر و آمد و شد فراوان، احتمال ورود ميکروارگانيسم های عامل فساد مواد غذايي و انتشار آنها در محيط زياد است. لذا لزوم استفاده از سيستم هايي مطمئن و استاندارد جهت ضد عفونی کردن سالن های پرورش و بسته بندی قارچ ها بيش از پيش ضرورت پيدا می کند. دستگاه ازن ژنراتور با توليد مداوم ازن، هوای سالن را بطور دائمی استريل نگه می دارد و در نتيجه با ورود هر ميکروارگانيسم بيماريزای جديد قبل از اينکه ميکروارگانيسم فرصت انتشار وسيع در محيط را داشته باشد از بين خواهد رفت.

عملکرد سيستم های ازناسیون هوا در تصفيه و ضد عفونی هوای سالن های پرورش و بسته بندی

 

1. از بين بردن ميکروارگانيسمها :

با اين روش هيچ ميکرو ارگانيسمي حتی در دوره طولانی استفاده از اين دستگاهها قابليت آداپته شدن و سازگاري با آن را ندارد و کليه باکتري ها، ويروسها، کپک ها، جلبک ها، مخمرها، قارچ ها، و حتي اسپورها را از بين مي برد.

2. حذف بوهاي نا مطبوع :

از آن جا که بوها اکثراً ترکيبات حلقوي هستند اين سيستم ها ملکول هاي بو را در هم مي شکنند و بو را از محيط حذف مي نمايند. اثر دئودورانت (يا ضد بو) اين سيستم ها روش مفيدي براي حذف بو و توليد اکسيژن خالص در محيط مي باشد که موجب ايجاد محيطي با طراوت مي گردد.

 

عملکرد سيستم در سالن ها جهت ضد عفونی

عملکرد سيستم در سالن ها جهت ضد عفونی و کاهش بار ميکروبی هوای سالن های پرورش و بسته بندی قارچ به دو شکل زير انجام می شود:

1- در اين حالت در طول مدت زمان کاری کارکنان با کنترل اتوماتيک، دستگاه عمل استريل کردن را انجام می دهد. که بمنظور ضد عفونی هوا و جلوگيری از انتشار آلودگی و سرايت به ديگر مواد انجام می شود. و همچنين از نتايج مهم استفاده ازن در اين مرحله کاهش شديد پوسيدگی و جلوگيری از انتشار کپک و مخمر روی سطوح می باشد.

2- حالت attack که در اين حالت کپک ها و مخمرها از بين می روند و دارای سه مرحله می باشد.
مرحله اول که قبل از بارگيری انجام می شود، پس از خالی شدن سالن و شستشوی سالن و پس از خارج کردن اضافات مواد است که دستگاه شروع به فعاليت کرده و به مدت 24 الی 72 ساعت عمل ضد عفونی کامل انجام می شود. در اين مرحله ضمن استريل شدن هوا همه سطوح نيز ضد عفونی می شوند و سالن بطور کامل گند زدايي می شود.
مرحله دوم پس از اتمام بار گيری، به مدت 24 ساعت تا يک هفته عمل ضد عفونی انجام می شود. در اين مرحله هر ميکروارگانيسمی که در طی زمان بار گيری وارد سالن شده باشد از بين می رود و محيط برای نگهداری بيشتر و بهتر مواد غذايي آماده می شود.
مرحله سوم که در آن عمل ضد عفونی با توجه به نياز، هفته ای يکبار و يا ماهی يکبار و به مدت چند ساعت انجام می شود. و چند ساعت قبل از ورود کارکنان به درون سالن به اتمام می رسد.

 

سالنی که برای اولین بار جهت پرورش قارچ مورد بهره برداری قرار می گیرد احتمالا تعداد زیادی تخم لارو٬ شفیره یا حشره بالغ را در خود جای داده است که مبارزه با آنها اندکی زمان می برد. شاید بتوانیم حشرات بالغ را با یک بار استفاده از حشره کشها از بین ببریم ولی مبارزه با تخم آنها کار دشواری است. برخی از این تخمها به حدود یک هفته وشاید هم بیشتر زمان نیاز دارند. از طرفی سمومی که بتوانند به طور کامل تخم حشرات را نابود کنند نیز وجود ندارد. سمی مانند دیمیلین می تواند روی تخم حشرات تاثیر بگذارد اما از یک سو این تاثیر کامل نیست واز سویی دیگر احتمالا این سم به تمام درزها وشکافها راه نمی یابد. استفاده از دستگاه ازن ژنراتور و گاز ازن، این مشکل را به طور کامل برطرف نموده است. ازن حتی لارو حشرات را نیز از بین میبرد.

 

 

عملکرد سيستم ازن زنی در جایگزینی مناسب سموم و مواد شیمیایی:

بهتر است که سالن پرورش قارچ حدود یک هفته مانده به شروع کار پرورش گند زدایی شود. انواع زیادی از مواد گند زدا وجود دارند که می تواند برای عمل ضد عفونی مورد استفاده قرار گیرند، در این میان بهترین آنها سمی است که علاوه براشکال فعال بیماریها بتواند در هاگ آنها نیز تاثیر بگذارد. فرمالین سمی است که در حال حاضر برای گند زدایی اکثر سالن های پرورش قارچ به کار برده می شود.

برای استفاده از این سم محلول ده درصد فرمالین را به نسبت۵/۱-۱ لیتر در هر متر مربع از سالن مورد استفاده قرار می دهند، به این ترتیب که محلول پاشی تا حد شستن کامل سقف دیوارها وکف سالن انجام می گیرد. پس از پایان عمل ضد عفونی باید فضای سالن به مدت ۷۲-۴۸ ساعت کاملا بسته باشد تا بخارات حاصل از این سم روی نقاط مختلف سالن ودرون روزنه ها و شکافهای موجود در سقف ودیوار تاثیر بگذارد.

همچنین می توان از فرمالکس برای ضد عفونی سالن و ابزار موجود در آن استفاده کرد. این ماده به صورت گاز است ومی تواند به منافع سالن نیز رخنه و در حد نیاز آنها را ضد عفونی کند.

از آنجایی که این سموم ممکن است در محیط باقی بمانند و آلودگی ثانویه ایجاد کنند، استفاده از گاز ازن که نیمه عمر کوتاه دارد و در محیط باقی نمیماند توصیه میشود. ازن میتواند جایگزین کلیه سموم و مواد شیمیایی مورد استفاده گردد و نیاز مصرف کننده به استفاده از سموم شیمیایی را برطرف نماید.

 

عملکرد ازن در تصفیه آب مصرفی سالن های نگهداری:

جهت شستشو و استريل خطوط توليد آب ، غلظت بالای ازن پيشنهاد می گردد. در اين قسمت يک دستگاه ازن ژنراتور در نزديکترين مکان نسبت به مخزن نهايي نصب می گردد. ازن به صورت مداوم با غلظت بالا در آب تزريق شده و آبی با خاصيت استريل کنندگی بالا توليد نموده که می تواند باعث از بين رفتن باکتريها، قارچها و بيوفيلم ها، کاهش قابل توجه مصرف آب، حذف کليه محلول های شيميايي خاص اعم از پريسيدين، کلر، آب اکسيژنه و …، کنترل اتوماتيک و ثابت ماندن قدرت ضد عفونی کنندگی در طولCIP شود . توليد و بهره وری در محل و عدم نياز به خريد و نگهداری مواد از ديگر مزايای استفاده از ازن می باشد.

 

عملکرد ازن در ضدعفونی خاک پوششی و کمپوست :

به منظور از بین بردن عوامل زنده زیان آور از قبیل آفات، قارچها، نماتُدها، باکتریها و غیره لازم است خاک پوششی را ضدّعفونی می کنیم. در مراکزی که استفاده از بخار آب گرم وجود دارد معمولاً خاک پوششی به مدت 6 ساعت با بخار آب در دمای 60درجه سانتیگراد پاستوریزه می شود. (همانند پاستورازیسیون کمپوست در سطح وسیع )

در سطح محدود می توان برای ضدّعفونی کردن خاک پوششی از فُرمالین و کلروپیکرین استفاده می شود. برای این منظور خاک پوششی را در لایه ای به قطر 15 سانتیمتر روی یک لایه صاف سیمانی پخش می نمایند و سپس فُرمالین 4% روی آن می پاشند ، مجدداً لایه دوم با همین ضخامت پخش شده و سطح آن را با پلاستیک پوشانده و به همان ترتیب لایه سوم و چهارم نیز فُرمالین پاشی می گردد و بلافاصله سطح آن با پلاستیک پوشانده می گردد پس از 2 تا 3 روز گاز فُرمالین کاملاً در لایه های خاک نفوذ کرده و آن را استریل می نمایند.

معمولاً برای ضدّعفونی یک متر مکعب خاک پوششی حدود 600 تا 700 میلی لیتر فُرمالین 37% در 10 لیتر آب نیاز می باشد
خاک پوششی که به وسیله فرمالین ضدّعفونی می شود باید فاقد هرگونه کلوخ و دارای رطوبت مناسب باشد نه زیاد خشک و نه دارای رطوبت زیادی که ذرات بهم بچسبند.

در زمان پاستوریزه شدن درجه حرارت خاک پوششی باید بین 18 تا 24 رجه سانتیگراد باشد و پس از اتمام عمل استریل خاک باید کاملاً تهویه شود تا هیچ گونه اثری از گاز فرمالین در آن دیده نشود.
خاک پوششی آماده جهت مصرف باید رطوبت کافی داشته باشد زیرا رطوبت زیاد در پخش یکنواخت خاک در سطح بستر ایجاد اشکال می نماید و کمبود رطوبت باعث بروز مشکل در پنجه دوانی و نفوذ قارچ در خاک پوششی می شود، چنانچه رطوبت خاک کم باشد با آب پاشی روی خاک رطوبت را به حد مطلوب می رساند
برای اندازه گیری مقدار رطوبت کافی است مقداری خاک را بین دو انگشت شصت و سوّابه فشار داد، چنانچه خاک در اثر فشار دو انگشت به هم چسبید ولی هیچ گونه آبی از آن خارج نشد رطوبت مناسب است.
روش دیگر ضدعفونی که بسیار کاربردی تر از مصرف فرمالین است، ضدعفونی خاک پوششی و کمپوست با استفاده از ازن است که قادر به ضدعفونی کامل خاک پوششی می باشد.

 

 

آفات

مگس ها:

معمولاً در روی کمپوست خاک پوششی یا در روی قارچهای خوراکی تخم ریزی می کنند و در شرایط طبیعی تخم ها در مدت 4 تا 5 روز تفریخ شده و تبدیل به لارو می شود. لاروها با تغذیه خود دالانهایی درون ساقه و کلاهک قارچ به وجود می آورند. سپس به درون خاک پوششی نفوذ کرده و در داخل خاک پوششی و کمپوست تبدیل به شفیره می شود. مگس بالغ خسارت چندانی به بار نمی آورد اما می تواند به عنوان ناقل قارچ حباب تر یا حباب خشک، عامل لکه باکتریایی و کنه ها عمل کند. خسارت عمده به وسیله لارو مگس در بسترها بیشتر گزارش می شود و باعث کاهش ارزش اقتصادی آن می شود.

 

زنبورها :

بعضی از گونه های زنبور مهمترین آفات قارچهای خوراکی به حساب می آیند. لارو این زنبورها مسلیومهای موجود در کمپوست را کاملاً از بین می برند، همچنین با تغذیه از کلاهک ها در آنها ایجاد دالانهای متعدد می کند. زنبورهای بالغ با نفوذ نور غیر مستقیم خورشید به درون سالنها شروع به تخم ریزی نمایند

 

کنه ها :

کنه ها می توانند خسارت چشمگیری به بذر موجود در کمپوست بزنند، علاوه براین با تغذیه از قارچ باعث ایجاد حفره هایی در سطح قارچها می شوند. کنه ها معمولاً همراه کاه و کلوش ، کود مرغی، و خاک پوششی پیت و یا به وسیله کمپوستهای غیر استاندارد وارد سالنها می شوند. کنه ها با تغذیه از مسلیوم قارچ خسارت شدیدی وارد می کنند و همچنین کنه ها ناقل ویروسهای قارچ خوراکی می باشند. شرایط غیرهوازی، افزایش رطوبت نسبی بسترها شرایط را برای گسترش و افزایش جمعیت کنه ها فراهم می نماید

 

نماتُدهای انگل :

3 دسته نماتد معمولاً در محیط های پرورش قارچ خوراکی مشاهده می شود عبارتند از
الف- نماتُدهای ساپروفیت (نماتُدهای آزاد) ب- نماتُدهای شکارچی ج- نماتُدهای انگل
نماتُد انگل خسارت شدیدی به محصول وارد می کند و باعث کاهش رشد مسلیوم قارچ در کمپوست و بروز آلودگی ثانویه به وسیله باکتریها می شود. در صورتیکه خاک پوششی یا کمپوست پاستوریزه نشده باشد خسارت شدیدتر می شود.
گاز ازن قادر به از بین بردن لارو کلیه حشرات است و در نتیجه از رشد و تکثیر آفات جلوگیری به عمل آورده و باعث کاهش خسارات وارده به کمپوست و خاک پوششی می شود.

 

بیماری های قارچ:

۱. بیماری کپک تار عنکبوتی :

کپک عامل بیماری در عرض دو تا سه هفته میتواند از یک نقطه به یک عامل آلوده کننده بسیار خطرناک گسترش پیدا کند. میسلیوم سفید مایل به خاکستری قارچ تار عنکبوتی به سرعت رشد میکند و روی پین و پایه و سپس تمام قارچ را میپوشاند و باعث تغییر رنگ قارچ به قهوه ای و فساد آن میشود. ازن قادر به از بین بردن عوامل آلوده کننده محیط است و در نتیجه از شیوع بیماری جلوگیری خواهد کرد.

 

 

2. بیماری خطرناک مایکوگن:

مایکوگن غالبا به دلیل خاک پوششی آلوده و اسپور باقی مانده از این آلودگی در سالن ایجاد میشود.
برای مقابله با آن باید سالن را با آب و آهک زنده پس از تخلیه سالن شستشو دهید.
قارچ کش موثر برای مقابله با این بیماری اسپورگون است که باید در آب آبیاری استفاده شود.
راه مقابله دیگر آن اسپری فرمالین 4% بر روی محل آلودگی و قراردادن پلاستیک یا لیوان یکبار مصرف روی محل تا حداقل یکروز و سپس تخلیه محل آلودگی با احتیاط است.
برای پیشگیری از مشاهده دوباره آلودگی در سالن باید پیش از تخلیه کمپوستها سالن را با فرمالین یکبار ضدعفونی کنید و پس از تخلیه با آب و آهک شستشو و دوباره فرمالین زنی کنید، ضمنا کلیه ابزار یا لباسهای کارگران که با این آلودگی در تماس بوده باید حتما ضدعفونی و شسته شوند.
بهترین راه مقابله با این بیماری استفاده از ازن است که علاوه بر از بین بردن کلیه اسپورهای قارچ بدون نیاز به استفاده از هر گونه سموم شیمیایی پایدار در طبیعت، کلیه آلودگی های محیطی را نیز از بین میبرد و به دلیل نیمه عمر کوتاه خود هیچ باقیمانده شیمیایی در محیط بر جای نمیگذارد.

نظرات کاربران
نظری وجود ندارد ، شما اولین نفری باشید که نظر میدهد. » ارسال نظر «

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *